De coronacijfers gaan omlaag, waarom toch een harde lockdown?

Geplaatst op 18 december 2021, om 13:59 uur

NEDERLAND – Als je nu naar de weekgemiddelden kijkt, gaat het met de coronabestrijding en het ontlasten van de zorg de goede kant op. Het zevendaags gemiddelde van het aantal besmettingen daalde de afgelopen week van 20.005 naar 15.202 per dag. Waarom zou het kabinet nu tot drastische maatregelen overgaan, zo kort na de aanscherping van dinsdag?

Hoewel de cijfers er nu goed uitzien, maakt de omikronvariant alles anders. “Dat heeft met name te maken met de snelheid waarmee dit virus oprukt”, zei viroloog en OMT-lid Marion Koopmans gisteren in Op1. “Ten opzichte van de inschatting van vorige week gaat nog sneller het moment komen dat omikron het overgenomen heeft.”

Mensen lopen dus sneller een infectie op. Het is niet duidelijk of mensen ook zieker worden en of dit tot een grotere instroom in de ziekenhuizen leidt, waar nog steeds veel coronapatiënten behandeld worden. Koopmans vindt die onzekerheid zeer alarmerend. “Op een schaal van 1 tot 10 zit ik aan de 8.”

Het hoofd van het OMT, Jaap van Dissel, deelt die zorgen. “Uit Zuid-Afrika komen signalen dat omikron gunstiger is dan delta, maar uit Denemarken komen signalen dat dat nog maar de vraag is”, zei hij donderdag. “Het gaat er met name om: wat gebeurt er als er kwetsbaren worden blootgesteld en hoeveel komen er dan in het ziekenhuis?”

Uit Britse cijfers blijkt dat de vaccins van Pfizer en Moderna vooral tegen ziekenhuisopname bescherming bieden, maar de bescherming is niet zo hoog als tegen de deltavariant die tot voor kort dominant was. Dat ziet ook veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe. “Wat we zien is dat omikron goed is in het omzeilen van bestaande immuniteit”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Dus dat betekent dat gevaccineerden, maar ook de mensen die al eerder een infectie hebben doorgemaakt, minder goed beschermd zijn.”

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com