Rutte: Lockdown was niet te voorkomen, wat we ook hadden gedaan
Geplaatst op 21 december 2021, om 19:17 uurNEDERLAND – De huidige lockdown in Nederland was volgens het kabinet op geen enkele manier te voorkomen. Demissionair premier Rutte zei in de Tweede Kamer dat ook als we meer IC-capaciteit zouden hebben gehad en eerder waren begonnen met boosteren, we nu in een lockdown terecht waren gekomen.
De mogelijke gevaren van de omikronvariant zijn zo groot, dat verregaande maatregelen niet te vermijden zijn, meent Rutte. Hij verwees daarbij naar de situatie in andere landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Daar is de IC-capaciteit hoger en is men eerder begonnen met boosteren, maar liggen dezelfde maatregelen op tafel.
Veel partijen in de Tweede Kamer vroegen zich af of we met de lockdown niet de rekening krijgen gepresenteerd voor eerdere missers in het coronabeleid. Door te vroege versoepelingen in september is de ziekenhuisbezetting nog steeds hoog en is er te weinig buffer om een aanstaande omikrongolf op te vangen. Tegelijkertijd loopt Nederland nog steeds achter bij het geven van boosterprikken.
Medisch-ethische vraag
Maar volgens Rutte lopen we zonder lockdown het risico dat er eind januari 4000 IC-bedden nodig zijn, terwijl 1350 eigenlijk het maximaal haalbare is. “Natuurlijk, als je onbeperkt kunt opschalen komt er een moment dat je een lockdown kunt voorkomen. Maar dan krijg je wel de medisch-ethische vraag of je wel zo veel mensen in coma, beademd met allerlei slangetjes in hun lijf, voor hun leven wilt laten vechten.”
Kamerlid Fleur Agema van de PVV vindt dat het kabinet veel te weinig doet om de capaciteit in de zorg te vergroten. “Deze premier sluit liever de samenleving dan dat hij investeert in de zorg”, zei ze. Ze claimt dat het aanstaande kabinet miljarden bezuinigt op de zorg, al gaat het volgens Rutte om het afremmen van de groei in de uitgaven.
De premier verwees naar de 300 miljoen euro die zijn nieuwe kabinet wil uitgeven aan ‘pandemische paraatheid’. Met het geld wil hij bij volgende golven en pandemieën de zorgcapaciteit flexibel opschalen, zonder dat het ten koste gaat van de reguliere zorg. “Maar ook zonder dat we in een normale situaties zitten met lege bedden met personeel erbij dat niets te doen heeft.”
Verschillende Kamerleden wilden weten hoe dat precies in zijn werk gaat, maar Rutte verwees naar de nieuwe ministersploeg. “Die moet de plannen gaan uitwerken.”
Tekst gaat verder onder advertentie
Langetermijnvisie
Vooral de linkse oppositiepartijen drongen aan op een langetermijnvisie van het kabinet. “We zitten op dood spoor en kunnen ons niet meer veroorloven om op deze manier door te gaan”, zei Attje Kuiken van de PvdA. “De stip op de horizon ontbreekt”, meende Lisa Westerveld van GroenLinks.
Volgens Rutte werkt het kabinet aan een langetermijnstrategie over hoe we in de toekomst kunnen leven met het virus. “In januari hopen we daar een heel eind mee te zijn.”
De Jonge: vaker prikken
In die toekomst moeten we in ieder geval rekening houden met meer prikken, maakte demissionair minister De Jonge duidelijk. Mogelijk zal iedereen van 12 jaar en ouder twee keer per jaar opgeroepen worden voor een herhaalinjectie.
Vanaf april denken de vaccinfabrikanten een update klaar te hebben die specifieker gericht is op de omikronvariant. Die vaccins zullen aangeschaft worden en in het voorjaar worden aangeboden, zei De Jonge.
Booster nodig voor QR-code
Hij is blij met de huidige boostercampagne, die nu redelijk op gang komt. De booster wordt ook belangrijk voor de geldigheid van het coronatoegangsbewijs. Wie na 1 februari een groen vinkje wil, zal op tijd een oppepprik moeten halen. De gewone vaccinatie blijft 9 maanden geldig, daarna is een booster noodzakelijk voor een geldige QR-code.
Het kabinet sluit daarmee aan bij de Europese regels rond de geldigheid van het coronareisdocument. Vandaag spraken de lidstaten met elkaar af dat ook dat 9 maanden geldig blijft.
De boosterprikken zijn nu alleen goedgekeurd voor gebruik bij mensen ouder dan 18. Maar De Jonge denkt dat in de toekomst ook jongeren een booster nodig zullen hebben voor een groen vinkje in binnen- of buitenland.