Lion’s Mane zoeken op de Veluwe
Geplaatst op 4 april 2023, om 12:59 uurGARDEREN – Paddenstoelen kun je het hele jaar door treffen tijdens een wandeling in het bos. Maar in de herfst is er een ware explosie aan biodiversiteit. Dan zie je veruit de meeste soorten paddenstoelen. Een van die paddenstoelen heeft de laatste jaren wereldwijde belangstelling getrokken: Lion’s Mane. Deze prachtige zwam komt ook voor in het Gelders landschap. Waar kun je ze vinden en waarom is de Lion’s Mane zo bijzonder?
Wat maakt Lion’s Mane bijzonder?
Ten eerste: de looks! Lion’s Mane is fantastisch om te zien. Meer verwijderd van het klassieke beeld van een paddenstoel kom je niet. De pruikzwam, zoals we Lion’s Mane in Nederland ook wel noemen, groeit als een blonde knol graag op oude beukenbomen. Als de zwam het goed maakt, ontwikkelen ze talloze ijspegel-achtige sliertjes waardoor je kunt raden waarom de zwam ook wel Lion’s Mane wordt genoemd. Het is namelijk net een leeuwenkop.
Lion’s Mane is een smakelijke, eetbare paddenstoel, die na bakken de smaak en textuur heeft van krab of kreeft. Met name in de Chinese, Japanse en ook in de Franse keuken wordt de zwam al lang ingezet als delicatesse. Tegenwoordig is het een smakelijke veganistische vervanger voor eerder genoemde zeevruchten.
De blonde zwam wordt al eeuwenlang ingezet in de traditionele Chinese geneeskunde, maar ook in moderne westerse geneeskunde wordt de zwam ingezet. Zo wordt extract van de pruikzwam verwerkt in medicijnen om maagzweren en slokdarmkanker te behandelen. Recentelijk behaalde Lion’s Mane over de hele wereld als voedingssupplement online krantenkoppen. De zwam bevat namelijk stoffen die zenuwuiteinden en neuronen nieuw leven in zouden blazen.
Nerve Growth Factor
In het laboratorium stimuleren twee groepen stoffen uit Lion’s Mane, de hericenonen en erinacinen, de groei van neuronen. Wel is er meer onderzoek nodig of dit ook daadwerkelijk gebeurt in het menselijk lichaam. Klinisch onderzoek is alleen duur en tijdrovend. Maar dat stopt de voedingsmiddelenindustrie niet. Lion’s Mane is al jaren niet meer weg te denken uit de kruidengeneeskunde. Het staat je vrij om dit zelf te proberen, maar houd er rekening mee dat er onder andere nog onderzocht moet worden hoeveel Lion’s Mane je moet nemen om deze gezondheidsvoordelen te bereiken.
Niet Wildplukken
Mocht je in het Veluws landschap een keertje Lion’s Mane tegenkomen? Sta dan even stil en neem leuk een foto. De zwam komt in Nederland niet veel voor, maar wordt sporadisch wel gespot. Om die reden is het geen goed idee om de zwam te plukken. Dan komt de Lion’s Mane straks helemaal niet meer voor in ons land. Bovendien is het nog verboden ook en boswachters zijn alert op wildplukkers. Vooral in het paddenstoelenseizoen.