OM eist 18 maanden gevangenisstraf tegen verdachte die zichzelf stalkte en bedreigde
Geplaatst op 26 april 2024, om 17:50 uurARNHEM – In 2017 werd een man uit Arnhem beschuldigd van stalking en bedreiging van een nu 34-jarige vrouw uit Putten. De man werd hier in 2019 voor veroordeeld door de rechtbank en zat 381 dagen vast. Onterecht naar nu blijkt: het was de vrouw zelf die de berichten stuurde en op die manier zichzelf stalkte. Ze schoof de schuld vervolgens in de schoenen van de Arnhemse man, destijds cliënt in de psychiatrische instelling in Arnhem waar zij stage liep. De 34-jarige vrouw stond vandaag als verdachte terecht in de rechtbank in Utrecht. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 18 maanden tegen haar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, op verdenking van valse aangifte, misbruik van persoonsgegevens, bedreiging en laster. Daarnaast eiste het OM bijzondere voorwaarden, waaronder een contactverbod en verplichte behandeling.
De officier van justitie: “Iedereen geloofde deze verdachte, de sympathieke verpleegkundige. De man die veroordeeld werd, een psychiatrisch patiënt, werd door niemand geloofd. Een gevangenisstraf voor deze verdachte vrouw, die overigens zelf ook kwetsbaar is, is de enige manier om passend te reageren op de gepleegde feiten en de enorme gevolgen daarvan.”
In maart 2019 werd de man uit Arnhem veroordeeld op grond van vele berichten en bedreigingen aan het adres van de 34-jarige vrouw. Na zijn veroordeling hield de berichtenstroom op, om in 2020 weer op gang te komen. De man kwam opnieuw in beeld als verdachte. Tot 14 mei 2021: die dag is een kantelpunt. De 34-jarige ontvangt sms’jes waarin de man zou zeggen dat hij met een pistool bij haar werk staat. Terwijl de politie naar de man zoekt, blijven berichten binnenkomen. De politie belt met de instelling waar de man woont. Hij blijkt al de hele dag gewoon op zijn afdeling te zijn. Vanaf dat moment slaat de twijfel over de verklaringen van de vrouw toe. De politie start een onderzoek. De vrouw zelf zoekt ondertussen contact met de makers van het tv-programma ‘Zeeman confronteert’. Ook zij doen onderzoek en komen tot een bizarre conclusie: de vrouw werd helemaal niet door de eerder veroordeelde man gestalkt. Zij verzond de veelal racistische en op seks beluste berichten aan zichzelf.
Deze conclusie, onderschreven door het politieonderzoek, leidde ertoe dat ook twijfel rees over wie verantwoordelijk was voor de stalking uit 2017. Dat bleek ook de verdachte zelf. Nieuw onderzoek wees namelijk uit dat de vrouw ook in 2017 gebruik heeft gemaakt van spoofing, een techniek waarmee het mogelijk is om berichten naar jezelf te versturen vanaf een zelf gekozen telefoonnummer. Deze techniek was een aantal jaren geleden veel minder bekend dan nu.
De veroordeelde man heeft een herzieningsverzoek ingediend. Dat is de enige manier om een veroordeling ongedaan te maken. Het verzoek is door de Hoge Raad gegrond verklaard. Dat betekent dat het Hof de zaak opnieuw moet bekijken. De officier van justitie: “Wij hebben tijdens de vervolging van de man niet gezien dat er veel niet klopte. Dat is zonder twijfel de grootste angst van elke officier van justitie. Iemand vervolgen die het niet gedaan heeft. Wij strafrechtjuristen leren immers allemaal dat beter tien schuldigen kunnen worden vrijgesproken, dan dat er één onschuldige wordt veroordeeld. En toch denk ik dat dat laatste wel is gebeurd. Daar bied ik de betrokkene excuses voor aan.”
Volgens het Openbaar Ministerie heeft deze zaak veel impact gehad op alle betrokkenen. De officier: “Het is een web aan leugens dat is uitgegroeid tot enorme proporties. De onterechte veroordeling als gevolg hiervan, beschouw ik als een van de ergste dingen. Daarnaast is door de jaren heen een enorme politiecapaciteit ingezet. Ook instanties als Veilig Thuis en Slachtofferhulp hebben zich voor deze verdachte ingezet. En de zogenaamde bedreigingen die verdachte ontving, zowel thuis als op het werk, hebben angst gezaaid onder buren, familie, vrienden en collega’s.” Bij de verdachte werden meerdere persoonlijkheidsstoornissen vastgesteld. Bij de strafeis is dan ook rekening gehouden met een verminderde toerekeningsvatbaarheid.