Acht mannen veroordeeld voor geweld tijdens koranverbranding in Arnhem

Geplaatst op 29 augustus 2024, om 18:55 uur

ARNHEM – De politierechter in Arnhem heeft acht mannen veroordeeld tot honderd uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken vanwege hun rol in de ongeregeldheden in Arnhem in januari tijdens een actie van Pegida-voorman Edwin Wagensveld.

Op die dag had Wagensveld toestemming om op het Jansplein in Arnhem te demonstreren, met het voornemen om een koran te verbranden. Tegelijkertijd was er een tegendemonstratie gepland, die door de burgemeester naar een ander plein was verwezen. De tegendemonstranten negeerden deze aanwijzing en toen Wagensveld de koran wilde verbranden, doorbraken enkele van hen de linie van de Mobiele Eenheid en vielen Wagensveld aan. Volgens de rechter maakten ze zich daarmee schuldig aan openlijke geweldpleging. “Het is volledig begrijpelijk dat u wilde protesteren tegen de verbranding van de koran”, verklaarde de rechter. “Maar u liet het uitmonden in geweld. Wagensveld maakte gebruik van zijn recht om te demonstreren, en de politie voerde haar taak uit.” De rechter benadrukte dat de mannen die dag naar de politie hadden moeten luisteren. De opgelegde straf is volgens hem passend, omdat ze dat niet deden.

De voorwaardelijke celstraffen zijn niet bedoeld om de mannen van toekomstige demonstraties te weerhouden, aldus de rechter, maar dienen als waarschuwing tegen het gebruik van geweld tijdens dergelijke acties.

Foto’s: Persbureau Heitink