Eropuit in eigen land? Ontdek de 6 leukste en mooiste plekken op de Veluwe!

Geplaatst op 1 augustus 2024, om 00:00 uur

Of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandel- of fietsvakantie, een gezellig uitje met het hele gezin of een dagje weg vol cultuur: de Veluwe is de perfecte bestemming voor jouw dagje, weekend of weekje weg! De Veluwe wordt gezien als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en heeft voor ieder wat wils, van bossen, heidevelden en stuifzandgebieden tot een eigen Big Five, historie en volop cultuur. Ontdek de 6 leukste en mooiste plekken op de Veluwe!

1. Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Op zoek naar een unieke combinatie van kunst en natuur? Breng dan een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Geniet van een urenlange wandeling of fietstocht door uitgestrekte bossen, langs heidevelden en over zandverstuivingen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een waar paradijs voor natuurliefhebbers! Ben je daarnaast gek op kunst? Stap dan het Kröller-Müller Museum binnen. Dit museum staat bekend om de indrukwekkende collectie kunstwerken, waaronder diverse schilderijen van schilder Vincent van Gogh. Eigenlijk heb je aan een dag niet genoeg om alles in dit nationale park te verkennen. Boek daarom een van de hotels op de Veluwe en maak van jouw dagje weg een nachtje weg!

2. Radio Kootwijk

Het voormalige, monumentale zendstation Radio Kootwijk staat in het hart van de Veluwe. Dit indrukwekkende bouwwerk speelde vroeger een belangrijke communicatierol en kent een interessante geschiedenis. Tegenwoordig is het architectonische gebouw een icoon in de omgeving. Volg een speciale rondleiding door Radio Kootwijk en verken de omgeving te voet of te fiets. Het gebied rondom dit zendstation wordt gekenmerkt door uitgestrekte zandverstuivingen en stille bossen, wat ervoor zorgt dat je echt even tot rust kan komen.

3. Kootwijkerzand

Voor een heerlijke dag uit ga je naar het unieke Kootwijkerzand! Dit stukje natuur is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Volg een van de looproutes en geniet van een fijne wandeling, smul van een meegebrachte picknick of ga met het gezin ravotten in het zand. Beklim ook zeker de 13,5 meter hoge uitkijktoren bij het Kootwijkerzand en bewonder gratis het weidse uitzicht over golvende zandduinen. Vooral in de winter, met een laagje sneeuw, is dit gebied bijna onnatuurlijk! Daarnaast vind je op deze plekken een grote verscheidenheid aan bijzondere planten en wilde dieren.  

4. Nationaal Park Veluwezoom en de Posbank

Wil je ontspannen in een van de oudste nationale parken van Nederland? Ga dan naar Nationaal Park Veluwezoom! Dit nationale park telt meer dan 5.000 hectare aan prachtige natuur en is onderdeel van de Veluwe. Het gebied heeft een van de mooiste, ongerepte heidevelden van Nederland. In augustus kleurt de heide prachtig paars, wat een spectaculair beeld oplevert. Ontdek de bossen, zandverstuivingen, heide, landgoederen, flora en fauna door middel van verschillende wandel- en fietsroutes. Onderweg is de kans groot dat je een schaapskudde tegenkomt. Denk je dat je voor een prachtig heuvellandschap naar Zuid-Limburg moet afreizen? Niets is minder waard! Nergens op de Veluwe vind je zoveel reliëf als in Nationaal Park Veluwezoom. Op de Veluwezoom vind je tevens een van de hoogste punten van de Veluwe; de Posbank. Deze bekende trekpleister bij Rheden heeft een hoogte van 90 meter en biedt een mooi uitzicht over het heuvelachtige natuurgebied om je heen. 

5. Veluwemeer

Waterliefhebbers halen hun hart op bij het Veluwemeer. Dit grote meer, gelegen aan de rand van de bosrijke Veluwe, biedt voor ieder wat wils. Of je nu wilt varen, surfen, zwemmen, zeilen, kanoën of waterskiën, het kan allemaal bij het Veluwemeer. Maar ook relaxen is hier mogelijk! Zoek een gezellig strand of een leuke jachthaven op en kom heerlijk tot rust aan het water. Voor fietsers en wandelaars zijn er mooie routes langs het meer uitgestippeld die je meenemen door schilderachtige dorpen en langs gezellige terrassen. Wil je vakantie vieren aan het water, nabij de Veluwse natuur? Boek dan een vakantiehuisje op een vakantiepark op de Veluwe en ga voor een fijn samenzijn in de omgeving van water en natuur!

6. Ginkelse Heide

De Ginkelse Heide is een prachtig natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, bossen en meerdere schaapskooien. Volg de verschillende wandel- en fietsroutes en ontdek de mooiste plekjes van dit gebied, terwijl je fijn tot rust komt. Ook de Veluwse Big Five is hier te spotten! Naast een mooi natuurgebied is de Ginkelse Heide ook een historische locatie, door de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar in september worden deze gebeurtenissen op de hei herdacht.