Hoe kan je de juiste elektrische bakfiets kiezen?

Geplaatst op 1 augustus 2024, om 00:00 uur

Elektrische bakfietsen maken het een stuk simpeler om met een grote lading van punt naar punt te komen. De bak aan de voorkant van de fiets is zowel geschikt om de kinderen in te vervoeren als een zware lading boodschappen of iets dergelijks. Ten opzichte van een auto is de bakfiets veel wendbaarder en geschikter voor de stad. Afhankelijk van je voorkeuren is er veel te beslissen betreft de bakfiets, bijvoorbeeld of het een twee of een driewieler moet zijn. Een driewieler kan een stuk veiliger aanvoelen, maar juist veel mensen kiezen voor de tweewieler. Ook al is dit even wennen, ook hier dat de fiets een stuk makkelijker door bochten heen gaat, de stabiliteit komt vrij natuurlijk bij wat hogere snelheden.

Het belang van een middenmotor

Alle elektrische fietsen zijn voorzien van een motor, bij de meeste is dit een motor aan de voorkant die het voorwiel vooruit trekt, hierdoor komt de rest van de fiets in beweging. Echter is het steeds populairder worden de optie om een middenmotor te kiezen. De reden dat steeds meer mensen juist dit de voorkeur geven is, omdat het zwaartepunt van de fietsen hierdoor meer naar het midden komen te liggen. Dit maakt manoeuvreren makkelijker, zeker in de drukke Nederlandse steden. Een cangoo elektrische bakfiets voorzien van middenmotor helpt niet alleen met de balans tijdens het fietsen. Het kan ook een verfijndere ondersteuning bieden ten opzichte van een voorwielmotor. De montage dichter bij de trapas zorgt er bovendien ook voor dat er meer vermogen kan worden geleverd tijdens het fietsen.

Het bereik vergroten met een accu

Het hebben van een grotere accu vergroot per direct de afstand die gefietst kan worden. De meeste accu’s zijn van de categorie Lithium-ion. De techniek hierachter is dat elektronen een voor een worden losgelaten en bewegen naar hun tegenpool, tijdens deze beweging komt energie vrij. Dit wordt gestuurd naar de middenmotor. Dit type accu is daarnaast ook de duurzaamste die erop het moment is en wordt ook gebruikt in vrijwel alle telefoons en laptops. Zonder er kennis van te hebben is het raden wat de goede capaciteit is lastig. Over het algemeen wordt het aangeraden om een accu te zoeken van om en nabij 600 watt uur. Dit leidt bij de bakfietsen, die van zichzelf al wat zwaarder zijn, tot een actieradius van ongeveer 80 km.

Goed stoppen met de juiste remmen

In de categorie bakfiets zijn er twee soorten remmen, dit zijn de velgremmen en de schijfremmen. De velgremmen zijn vrij klassiek en werken doordat er twee remblokjes zitten aan elke kant van de velg. Wanneer er geremd wordt schuiven de blokjes tegen de velg aan en zo wordt de fiets tot stilstand gebracht. Het alternatief hiertegenover zijn schijfremmen. Dit is een luxe type remmen die hydraulisch werken door via vloeistof op de remschijf te drukken. Het remmen werkt hierdoor niet alleen direct, maar is ook niet meer mechanisch. Aangezien het geen mechanische remmen is er minder slijtage en gaan de remmen langzaam mee. De remschijven worden gezien als de gouden standaard voor bakfietsen.