Nieuwe sporten op de Olympische Spelen 2024

Geplaatst op 1 augustus 2024, om 00:00 uur

Tijdens de drie weken van de Olympische Spelen van 2024 zullen 329 medailles worden uitgereikt in 32 verschillende sporten. Daarvan is er slechts één discipline nieuw – breken. Vier andere sporten zijn als extra sport toegevoegd om inclusiviteit, gendergelijkheid en een focus op het jeugdpubliek van de Spelen te benadrukken. De volgende Olympische Zomerspelen in Los Angeles in 2028 zullen volgens de planning vijf nieuwe sporten tegelijk introduceren.

Vandaag de dag biedt elk echt geld casino spelers de mogelijkheid om te wedden op de nieuwe sportevenementen. De status van de nieuwe discipline heeft een positieve invloed op de kansen. Klanten van virtuele gokclubs kunnen veel winnen met minimale inzetten.

Parijs-2024: breken

Breaking als dansstijl ontstond in de jaren 1970 in de straten van New York en heeft een belangrijk ontwikkelingstraject doorlopen. Het is nu officieel erkend als discipline door de World Dance Sport Federation (WDSF), opgericht in 1957. De eerste grote breakcompetitie werd gehouden in Taipei, China in 2013 als onderdeel van de WDSF Games.

Breaking werd vervolgens opgenomen in het programma van de Olympische Jeugdspelen van 2018 in Buenos Aires. De ervaring bleek succesvol, waardoor het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs voorstelde om de discipline toe te voegen aan het wedstrijdprogramma. In 2020 bevestigde het Internationaal Olympisch Comité dat breakdancing een Olympische sport zou worden.

Breakdancing zal de enige nieuwe sport zijn op de Parijse Olympische Spelen van 2024. Er zullen twee medailles zijn in deze discipline – mannen en vrouwen solo, met elk 16 dansers. De deelnemers improviseren op de muziek van een DJ.

Breakdancing is een van de vier extra sporten op de Olympische Spelen in Frankrijk. Tot de disciplines behoren ook surfen, sportklimmen en skateboarden, die al zijn geïntroduceerd op de Olympische Spelen van Tokyo 2020.

De procedure voor het toevoegen van deze disciplines aan het programma is vergelijkbaar met die voor de evaluatie van de belangrijkste evenementen van de Olympische Spelen. Meestal is de toevoeging van nieuwe sporten aan de Spelen bedoeld om ze te ontwikkelen en populairder te maken, maar ook om jongeren aan te trekken en actief te betrekken bij de Olympische beweging.

Los Angeles 2028: drie nieuwe sporten

De Olympische Spelen van 2028 zullen vijf nieuwe sporten bevatten. Deze beslissing werd genomen door het Internationaal Olympisch Comité tijdens een vergadering in Mumbai op 13 oktober 2023. Vijf extra disciplines zijn dus officieel toegevoegd aan het programma voor de Olympische Zomerspelen van 2028 in Los Angeles.

Lacrosse

Deze sport is een contactconfrontatie tussen twee teams die speciale stokken en een kleine bal gebruiken. Het werd twee keer opgenomen in het programma van de Olympische Spelen – in 1904 en 1908. Sindsdien is dit spel, dat zijn wortels heeft in de Amerikaanse Indianen, drie keer op de Olympische Spelen verschenen, maar alleen in de vorm van demonstraties. Nu wordt de 6×6 variant van lacrosse een Olympische sport. De regels en procedures van de wedstrijden worden geregeld door de Federation of International Lacrosse (Federatie van Internationaal Lacrosse), opgericht in 2008.

Onder de leidende landen in de sport zijn de VS en Canada, die samen met Groot-Brittannië deelnamen aan lacrosse wedstrijden op de Olympische Spelen in 1904 en 1908. Alleen deze twee landen zijn in staat geweest om de titel te winnen op de Wereldkampioenschappen, waarbij de Amerikanen de titel 13 keer wonnen en de Canadezen drie keer.

Vlaggenvoetbal

Dit is een teamsport die een non-contact alternatief biedt voor American football. In plaats van gewelddadige confrontaties proberen spelers hun tegenstanders tegen te houden door een vlag te pakken die aan hun broeksband is bevestigd. De regels van flag football benadrukken het belang van het vermijden van significant en gevaarlijk contact tussen spelers.

De internationale organisatie die de sport reguleert is de International Federation of American Football (IFAF). Flag football is actief in opkomst in de Verenigde Staten en is ook populair in Europa en Azië, waaronder Rusland, waar toernooien worden gehouden onder auspiciën van de Russian Federation of American Football (FAFF). In 2022 werd de sport geïntroduceerd op de Wereldspelen in Birmingham, VS, als een tentoonstellingssport. Amerikaanse teams wonnen het mannentoernooi en Mexicaanse teams wonnen het vrouwentoernooi.

Squash

Het is een sport waarbij spelers racquets gebruiken om binnenshuis met een rubberen bal te spelen. Het ontstond in het Verenigd Koninkrijk en verspreidde zich daarna naar India, Egypte, Europa, Australië en Noord-Amerika. Volgens sociale onderzoeken spelen meer dan 20 miljoen mensen squash in 185 landen over de hele wereld.

De regels en voorschriften van deze sport worden opgesteld door de World Squash Federation (WSF), opgericht in 1967. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in de Engelse stad Hastings. Sinds 2020 is de voorzitter van de WSF een Britse vrouw, Zena Wooldridge. In de halve eeuw van haar bestaan zijn er meer dan 50 duizend banen gebouwd in 185 landen.