Wolf takelt hondje toe: ‘Hij greep hem, nam hem in z’n bek, Bruno schreeuwde het uit’

Geplaatst op 2 september 2024, om 09:14 uur

HARDERWIJK – In Harderwijk heeft een vermoedelijke wolvenaanval afgelopen zaterdag een diepe indruk achtergelaten. Geertje de Mos zag hoe haar 12-jarige hond Bruno, een kruising tussen een teckel en een jackrussellterriër, waarschijnlijk door een wolf werd aangevallen in het losloopgebied aan de Leuvenumseweg.

Rond 11.30 uur greep het dier Bruno en rende ermee weg, terwijl Geertje in paniek begon te schreeuwen. Kort daarna keerde Bruno zwaar gewond terug, met ernstige verwondingen. “Zelfs toen ik Bruno in mijn armen had, kwam de wolf nog teruglopen,” vertelt Geertje. “Bruno is fit en gezond, hij loopt elke dag een uur in het bos, maar dat durf ik nu niet meer.”

Tekst gaat verder onder video

Er wordt DNA-onderzoek uitgevoerd om te bevestigen of het inderdaad om een wolf ging. Op sociale media circuleert een video van het dier, en de Zoogdiervereniging geeft aan dat het waarschijnlijk een wolf is.

Ernstige Verwondingen Door Roofdier

Dierenarts Paul van Aalst bevestigt dat Bruno zware verwondingen heeft opgelopen, waaronder wonden in zijn hals en nek, een klaplong en een inwendige bloeding. Volgens Van Aalst wijst alles erop dat het om een wolvenaanval gaat. “Dit is typisch roofdiergedrag,” zegt hij. “Een hond zou waarschijnlijk een andere plek kiezen en één keer hard doorbijten.”

Van Aalst vreest voor herhaling van dergelijke aanvallen, gezien de kracht van een wolvenbeet. “Het wordt lastig om honden te redden als ze zo ernstig worden toegetakeld.”

Bruno Opgenomen op Intensive Care

Bruno is inmiddels overgebracht naar de intensive care van een spoedkliniek in Utrecht, waar hij zaterdagavond werd geopereerd. Het is nog onzeker of hij de aanval zal overleven. Geertje hoopt dat er maatregelen worden genomen om verdere aanvallen te voorkomen.