Drinkwater verontreinigd in tienduizenden huishoudens: water eerst koken

Geplaatst op 4 oktober 2024, om 19:59 uur

APELDOORN – Inwoners van Apeldoorn en omliggende gebieden worden geadviseerd om hun kraanwater minstens drie minuten te koken voordat ze het gebruiken, ten minste tot maandag. Waterbedrijf Vitens heeft dit advies gegeven nadat bij een controle een lichte verontreiniging met de e-colibacterie werd aangetroffen. Ongeveer 70.000 aansluitingen zijn getroffen door deze verontreiniging. Hoewel het om een lichte besmetting gaat, benadrukt Vitens dat ze verplicht zijn om dit voor de veiligheid te melden.

De verontreiniging is ontdekt bij een drinkwatervoorziening in Apeldoorn, waar vier reservoirs worden gebruikt. Vitens heeft aangekondigd dat deze reservoirs één voor één leeg worden gelaten, schoongemaakt en opnieuw gevuld, waarna tests zullen worden uitgevoerd om te controleren of de bacterie volledig is verdwenen. Dit proces kan meerdere dagen in beslag nemen en Vitens verwacht maandag een update te kunnen geven over de situatie.

Voor de volgende plaatsen
Het kookadvies geldt in ieder geval voor inwoners van Apeldoorn, Beekbergen, Ugchelen, Radio Kootwijk, Loenen, Hoog Soeren, Klarenbeek in Apeldoorn en Voorst, evenals voor de dorpen Wenum Wiesel, Lieren, Beemte Broekland, Vaassen en Terwolde. Volgens Vitens kan het advies echter ook alleen van toepassing zijn op bepaalde delen van deze gebieden, afhankelijk van de locatie van de besmetting.

Dit soort incidenten is niet nieuw. In mei van dit jaar was er een vergelijkbare situatie in Zevenaar, Didam en Dieren, waar huishoudens enkele dagen hun water moesten koken vanwege een enterococcenbacterie. Ook in de Achterhoek moesten inwoners eerder hun water koken vanwege scheuren en technische mankementen bij zuiveringsinstallaties, veroorzaakt door hoge grondwaterstanden. Deze eerdere besmettingen laten zien hoe kwetsbaar het drinkwatersysteem kan zijn bij technische problemen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com