Kookadvies voor drinkwater in Apeldoorn opgeheven

Geplaatst op 14 oktober 2024, om 18:58 uur

APELDOORN – Het kookadvies voor drinkwater in Apeldoorn en omgeving is maandag opgeheven. Dit advies, dat tien dagen van kracht was, werd gegeven door Vitens vanwege de aanwezigheid van de E. coli-bacterie, ook wel bekend als de poepbacterie. Deze bacterie kan maag- en darmklachten veroorzaken en overleeft niet in water dat warmer is dan 70 graden. Daarom werd geadviseerd om water te koken voor gebruik bij het drinken, koken en tandenpoetsen. Dit is nu niet langer nodig.

Vitens kon het advies intrekken na meerdere succesvolle tests. 11 oktober werden de voorraadkelders weer aangevuld, waarna er watermonsters werden genomen. Deze monsters moesten herhaaldelijk goedgekeurd worden in het laboratorium. Nu het kraanwater alle tests heeft doorstaan, hoeft het niet meer drie minuten gekookt te worden.

De vermoedelijke oorzaak van de bacteriële besmetting was een lek, waardoor invloeden van buitenaf in de voorraadkelders konden doordringen. Het lek is inmiddels verholpen, de voorraadkelders zijn grondig gereinigd en het drinkwater voldoet weer aan de geldende kwaliteitsnormen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com