Arts van Rijnstate gebruikte ingevroren sperma van ivf-stel als donorzaad, kind krijgt erfelijke ziekte
Geplaatst op 16 december 2024, om 13:18 uurARNHEM – Een voormalig gynaecoloog van ziekenhuis Rijnstate heeft zaad dat bedoeld was voor een ivf-behandeling zonder toestemming gebruikt om een andere vrouw te insemineren. Dit resulteerde in de geboorte van een donorkind dat nu, net als de moeder, kampt met een erfelijke ziekte, zo meldt het Tubantia op haar website.
In de late jaren ’80 onderging een stel een ivf-traject bij Rijnstate. Het zaad van de man werd ingevroren, tegen het protocol in, en later door de arts gebruikt bij een wensmoeder die via donorzaad zwanger probeerde te raken. De vrouw beviel in 1990 van een dochter, maar zowel zij als het kind erven nu een ziekte die kan leiden tot verlamming. Het stel ontdekte ruim drie jaar geleden dat de man biologische vader was van het donorkind. Ondanks de schok hebben ze contact met haar.
Uit de KRO-NCRV-docuserie Spoorloos onderzoekt: Sporen van een spermabank blijkt dat de arts ook vrouwen met zijn eigen zaad heeft geïnsemineerd. Rijnstate werd in november op de hoogte gebracht. De arts ontkent in een getuigenverhoor het gebruik van ivf-zaad, maar volgens advocaat Mark de Hek wijzen kleurcodes en handelingen op opzet. Het stel, de wensmoeder en het donorkind hebben de arts en het ziekenhuis aansprakelijk gesteld. Rijnstate wil vanwege de lopende juridische procedure niet reageren.