Straf voor reactie op inbraakalarm
Geplaatst op 20 mei 2010, om 15:26 uurLOCHEM – Hij was woensdag dubbel de klos. Nadat hij werd opgeschrikt door een inbraakalarm en zich naar zijn fotostudio spoedde, werd Marc de Groot uit het Achterhoekse Lochem staande gehouden wegens te hard rijden.
Aanvankelijk toonden de agenten begrip, maar kort daarop werd de middenstander alsnog op de bon geslingerd.
Marc de Groot uit Lochem was gisterochtend in Twello toen hij via zijn mobieltje een inbraakalarm kreeg. „Toen die alarmmelding kwam, heb ik meteen de politie gebeld en uitgelegd wat er aan de hand was. Maar nee, daar rukten ze toch echt niet voor uit.”
Waarop De Groot in zijn auto sprong en zelf maar naar zijn fotostudio in Lochem reed, ruim dertig kilometer verderop. „Onderweg werd ik staande gehouden. Ik reed 109 waar slechts 60 is toegestaan. Ik kan dus een fikse boete tegemoetzien. Iets waar ik nog wel vrede mee kan hebben, want ik reed inderdaad te hard.”
Intussen wist de fotograaf nog steeds niet wat er nu aan de hand was. „Toen ik de situatie uitlegde, toonden de agenten zich begripvol. Ze noteerden mijn gegevens en zeiden dat ik maar snel moest kijken wat er aan de hand was.”
Bij zijn fotostudio aangekomen, bleek dat inderdaad was geprobeerd het pand binnen te dringen. „Er was duidelijk te zien dat de daders met een schroevendraaier bezig waren geweest. Daarop belde ik opnieuw met de politie. Ze zeiden dat ze iemand zouden sturen om rapport op te maken. Ik had nog niet opgelegd of er stonden al twee agenten voor mijn deur. ’Zo’, zei ik nog, ’jullie zijn lekker snel’. Maar het bleken de agenten die me even tevoren hadden gepakt vanwege te hard rijden. Ze kwamen me alsnog de bon overhandigen… Met aftrek van correctie 45 km/u te hard. Dat zal een flinke boete worden.”
Een woordvoerder van de politie zegt niet te kunnen achterhalen waarom de politie niet uit wilde rukken voor de inbraakmelding en waarom er alsnog een bon is gegeven. „Voor de agenten die dat kunnen vertellen, zit de dienst er al op. Enige wat wel duidelijk is, is dat de middenstander meteen aangaf dat hij dan zelf wel actie zou ondernemen.” „Dat klopt”, reageert De Groot, „er was immers geen tijd te verliezen.”
Tekst: Jan Colijn, De Telegraaf.nl