Persfotograaf in auto opzettelijk met shovel in sloot geduwd
Geplaatst op 19 april 2021, om 23:16 uurLUNTEREN – Op de Krommehoekseweg in Lunteren zijn meerdere persfotografen belaagd door omstanders tijdens een autobrand. Onder andere werd er een auto, met daarin een fotograaf en zijn vriendin, opzettelijk in de sloot geduwd door een shovel. Beide raakten lichtgewond, maar wel hevig geschrokken
Meerdere fotografen van verschillende persbureaus kwamen op een melding van een autobrand af. Een stuk of zes á zeven omstanders reageerden direct zeer fel en begonnen op een gegeven moment met doodsbedreiging uitten. Een andere omstander kwam met een shovel op het geheel af en heeft de auto, waar de fotograaf met zijn vriendin op dat moment inzaten, omgeduwd en lag op kop in de sloot. Vervolgens zijn ze met stokken nog op de auto gaan slaan. De brandweer moest eraan te pas komen om de betrokkenen uit de auto te bevrijden. Zij raakten lichtgewond en zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel.
Twee mensen zijn aangehouden, waaronder de bestuurder van de shovel. Dat bevestigd de politie ter plekke desgevraagd. Een ander werd aangehouden wegens doodsbedreiging naar een fotograaf van Persbureau Heitink. “Je ziet de agressie tegen journalisten al lange tijd toenemen en nu dit. Gewoon een journalist die met auto en al door een shovel de sloot in wordt geduwd. Dat is echt heel heftig, ik heb er bijna geen woorden meer voor. Het is fijn dat de politie direct goed in actie is gekomen en dat er contact is geweest met de woordvoering.”, aldus Roland Heitink. Direct is hij na het inzet ter plekke gekomen om bij te staan.
Persveilig
Vanaf 2019 is de website Persveilig online gekomen, waar geweld tegen journalisten gemeld kan worden. Het doel is dat de positie van journalisten versterkt wordt vanwege de toename van geweld en agressie tegen hen. Geweld tegen journalisten wordt gezien als een directe bedreiging voor de persvrijheid. Mede daarom beloofd de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hoge prioriteit te geven aan opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten. ‘Journalisten hebben een vergelijkbare status als hulpverleners’, zo meldt de politie op haar website. ‘Daardoor versnelt opsporing en vervolging van verdachten. Verdachten worden snel voor de rechter gebracht. De strafeis bij agressie en geweld tegen journalisten wordt verdubbeld.’
Wij van GelreNieuws en Persbureau Heitink hebben begrip dat er (heftige) emotie bij incidenten kunnen zijn, maar wij zullen geweld nooit accepteren.
Foto’s: Persbureau Heitink