Welke alternatieven zijn er voor het stallen van geld op een spaarrekening?
Geplaatst op 25 maart 2024, om 00:00 uurVeel Nederlanders denken na over alternatieve manieren om hun geld te laten renderen, in plaats van hun geld op een spaarrekening te zetten. Hoewel je tegenwoordig weer rente krijgt op het geld dat je op je spaarrekening hebt staan, is deze rente toch wel erg laag. Daarom kiezen steeds mensen voor uiteenlopende soorten beleggingen. Maar wat is nu de beste manier van beleggen? Goud of zilver, of juist beleggen in Bitcoin of toch investeren in vastgoed?
Redenen voor beleggen
In economisch moeilijke tijden is er een trend dat steeds meer mensen kijken naar alternatieve opties om hun spaargeld te bewaren. Een veelvoorkomende reden is de inflatie. Dit houdt in dat de prijzen stijgen, en allerlei goederen en diensten duurder worden. De rente op een spaarrekening is niet genoeg om de extra kosten die door de inflatie worden gemaakt, af te dekken. Door je spaargeld te beleggen, kun je juist winst maken – afhankelijk van de hoeveelheid geld die je belegt en de huidige koers van het goed waarin je je geld belegt. Wel zijn er natuurlijk een aantal risico’s verbonden aan beleggen, en is het geen ‘loterij zonder nieten’.
Beleggen in Bitcoin
Beleggen in Bitcoin is een relatief veilige manier van beleggen. De Bitcoin is een cryptomunt. Dit wil zeggen dat de munten volledig digitaal worden verhandeld en er geen fysieke munten in omloop zijn. De Bitcoin is een erg solide cryptomunt, en tevens de meest bekende onder alle cryptomunten die er tegenwoordig op de markt zijn. Om inflatie van de Bitcoin te voorkomen, zijn er maatregelen getroffen. Er mogen in totaal maar 21 miljoen bitcoins in omloop zijn. Ook in de toekomst kan deze limiet niet overschreden worden, omdat het simpelweg technisch niet mogelijk is om er meer aan te maken. Voor andere cryptomunten geldt dit niet, daarbij geldt er doorgaans geen limiet op de uitgifte.
Door deze limiet in aantal, werd de vraag groter dan het aanbod en is de koers enorm gestegen. Dit heeft te maken met schaarste. Op dit moment (zeker de afgelopen 2 maanden) is er ook een enorme opmars in de koers van de Bitcoin te herkennen, en naar verwachting zal de waarde de komende jaren nog verder stijgen.
Beleggen in goud
Goud is al eeuwenlang een veilige manier van beleggen. De waarde is in de afgelopen 20 jaar maar liefst zes keer over de kop gegaan. Dit komt omdat goud van nature stabiel en schaars is. De goudhoeveelheid stijgt ieder jaar slechts met 1% tot 2%. Dit zorgt ervoor dat de vraag groot is in verhouding met het aanbod en de prijs over het algemeen stijgt. Politieke of economische situaties als oorlogen en crisissen, hebben geen invloed op de goudkoers. Bovendien is beleggen in goud een van de weinige soorten beleggingen waarbij de waarde niet afhangt van de prestatie van een tegenpartij. Ook blijft goud altijd nodig, voor bijvoorbeeld sierraden en toepassingen in elektronische producten.
Een nadeel is dat de prijs van goud de afgelopen jaren erg is gestegen en je dus meer zult moeten investeren om een bepaalde hoeveelheid goud te kunnen aankopen.
Beleggen in zilver
Hoewel zilver vaak wordt gezien als materiaal voor de industrie of voor sieraden, is zilver ook zeer geschikt om in te beleggen. Bij het beleggen in zilver is er een hoge potentie om hoge rendementen te behalen. Aangezien de prijs van goud de afgelopen jaren flink is gestegen, kiezen veel mensen ervoor om zilver te kopen. Toch doen de rendementen vaak niet onder. Deze kunnen erg hoog zijn.
Door de toegenomen vraag naar zilver binnen de industriële sector, is de vraag naar zilver nog groter geworden. Dit heeft ertoe geleid dat de prijs in de afgelopen 20 jaar meer dan vier keer over de kop is gegaan. De verwacht ik de schaarste aan zilver zal blijven, en de vraag steeds groter zal worden dan het aanbod, meer nog dan dat nu voor goud geldt. Daarmee heeft zilver een zeer goede potentie voor mensen om in te beleggen, en is beleggen in zilver een goede manier om lage rentes op spaarrekeningen te omzeilen.
Beleggen in vastgoed
Door te beleggen in vastgoed kunnen hoge rendementen worden gehaald. Op deze manier kun je doorlopend een passief inkomen genereren. Bovendien is het een goede investering op de lange termijn, aangezien de waarde van vastgoed in de loop der jaren over het algemeen stijgt. Dit maakt het investeren in vastgoed een bijna risicovrije manier van beleggen, als je ten minste een lange beleggingshorizon hebt.
Het beleggen in vastgoed is echter niet altijd eenvoudig. Zo heb je vaak een groot bedrag nodig als investering. Het is daarentegen niet verplicht om het vastgoed in één keer te kunnen betalen. Indien je een eigendom bezit, kun je dit als waarborg gebruiken. Bovendien kun je een lening op je vastgoed afsluiten, bijvoorbeeld een apotheek.
Daarnaast kunnen regels van de overheid het beleggen in vastgoed extra moeilijk maken. Dit zijn de zogenaamde box 3-regels, die ervoor zorgen dat mensen meer belasting over het vermogen moeten betalen. Op deze manier is het voor minder mensen mogelijk om te beleggen in vastgoed, en daarbij een goed rendement te halen. Maar hoe dan ook is voor mensen met veel overtollig spaargeld het onderzoeken waard of vastgoed voor hen de juiste opties is om hun spaarcenten in te stoppen.
De risico’s van beleggen
Hoewel beleggen veel rendement kan opleveren en je er in het beste geval enorme winsten door kunt maken, zijn er natuurlijk wel redelijk wat risico’s aan beleggen, afhankelijk van de manier van beleggen. In feite geef je de controle over je geld uit handen. Je selecteert een bepaald bedrag dat je wilt investeren in de hoop de inflatie tegen te gaan of winst te maken, maar loopt het risico om een deel van het geïnvesteerde geld kwijt te raken, door bijvoorbeeld marktveranderingen, een dalende rente of een dalende waarde van edelmetalen. In een zeer slecht geval zou je zelfs al je vermogen kunnen verliezen, hoewel de kans daarop, voor de in dit artikel aangehaalde opties, zeer klein tot nihil lijkt.
Lees je dus altijd goed in voordat je besluit om je geld te beleggen, en bekijk goed op welke manier je dat doet. Goud of Bitcoin, zilver kopen of toch vastgoed aanschaffen, of toch een hele andere manier van beleggen? Schakel eventueel de hulp in van een professional. Zeker als het om een grotere bedragen gaat is dit wellicht geen overbodige luxe.