De verschillende verzekeringen voor je auto op een rijtje

Geplaatst op 5 september 2024, om 09:06 uur

In Nederland is het verplicht om, wanneer je in het bezit bent van een auto en hiermee de openbare weg op wilt, deze minimaal verzekerd is met een WA verzekering. Overigens geldt dit ook wanneer je de auto niet gebruikt, maar deze wel op de openbare weg staat, zoals bijvoorbeeld op de parkeerplaats voor de deur die niet van jezelf is. Een WA verzekering dekt namelijk de schade die jij toebrengt aan de ander. Dit is niet alleen aan het voertuig, maar ook lichamelijk letsel. Je kunt je dus wel voorstellen dat het prettig is dat dit in ons land op deze manier is geregeld. Jij betaalt namelijk een vast bedrag per maand aan premie, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Natuurlijk ben je wel vrij om te bepalen voor welke verzekeraar je kiest ,maar onze tip is eerst online een autoverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars en te kiezen voor de laagste premie en beste voorwaarden.

WA verzekering

We hebben het al gehad over die extra verzekeringen, maar laten we het even hebben over de basis: de WA-verzekering. Dat is eigenlijk de verzekering die je moet hebben als je een auto op de weg zet. Stel je voor, je krast per ongeluk tegen iemand anders aan. Dan is het fijn als jouw verzekering de schade betaalt, en niet jijzelf. Vooral als je een wat oudere auto hebt, is dat vaak de meest praktische keuze.

WA+ verzekering

Wil je toch iets meer zekerheid, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een WA+ verzekering. Een WA+ verzekering is een aanvulling op de basis WA-verzekering voor je auto. Naast dat je met een WA+ verzekering net als bij een WA-verzekering verzekerd bent voor schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt, dekt een WA+ verzekering ook bepaalde soorten schade aan je eigen auto. Denk hierbij aan schade door bijvoorbeeld diefstal, brand, storm, hagel, aanrijdingen met dieren en ruitschade. Kortom, met een WA+ verzekering ben je beter beschermd tegen onverwachte schade aan je eigen auto.

Allrisk

Stel nu dat je net een nieuwe auto hebt gekocht, dan wil je deze natuurlijk wel goed verzekerd hebben. Stel dat je de garage uitrijdt en je raakt betrokken bij een ongeval, dan heb je natuurlijk wel een enorm probleem. Online je autoverzekering direct afsluiten is daarom ontzettend belangrijk. Het voordeel is dat de kosten voor eigen rekening zijn, wel zo fijn toch? Een Allrisk verzekering vergoed niet alleen de schade aan de andere partij, maar ook die aan je eigen auto. Het enige waar je wel even goed naar moet kijken bij het afsluiten ervan, is naar de hoogte van het eigen risico. Stel nu dat het eigen risico bij de ene verzekeraar 500 euro is en bij de andere 250 euro, dan zit het verschil vaak ook in de premie die je betaalt. Het is dus even goed kijken naar beide, zodat je de juiste keuze maakt.