Vijf verdachten aangehouden in drugsonderzoek

Geplaatst op 17 januari 2013, om 17:54 uur

ARNHEM/VELP – In een onderzoek naar witwassen en de handel in softdrugs heeft de politie woensdag in Arnhem vijf personen aangehouden. De vijf worden er onder meer van verdacht vanuit een growshop in Arnhem hennepplanten te hebben verkocht. Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op diverse bezittingen van de verdachten. Ook zijn drie (vuur)wapens aangetroffen en in beslag genomen.

De hoofdverdachte in de zaak is de oud-eigenaar van de growshop, een 40-jarige Velpenaar. Vanuit deze zaak zouden veelvuldig hennepplanten zijn verkocht. Ook de vriendin van de hoofdverdachte (een 48-jarige Velpse), de twee nieuwe eigenaren van de zaak (twee Arnhemmers van 30 en 31 jaar) en een 33-jarige Arnhemse medewerker zijn als verdachten aangehouden.

De politie vermoedt, dat de verdachten geld hebben verkregen uit misdrijven, in dit geval de handel in hennepplanten. Hierbij kon de growshop alle attributen en benodigdheden leveren die nodig zijn voor de grootschalige illegale hennepteelt. Daarmee hebben zij wederrechtelijk voordeel verkregen dat oploopt tot ruim een miljoen euro. In dat verband hebben de politie en het Openbaar Ministerie beslag gelegd op de handelsvoorraad van de growshop, meerdere panden van de hoofdverdachte (waaronder zijn woning), drie auto’s, een boot en een geldbedrag van enkele honderdduizenden euro’s in contanten.

Naast de aanhoudingen heeft de politie woensdagochtend zoekingen gedaan in acht panden; de growshop in Arnhem, woningen van de verdachten en verschillende garageboxen in Arnhem en Velp. Bij deze actie waren ruim 80 politiemensen betrokken. Bij die zoekingen stuitten agenten in de woningen van de verdachten op drie vuurwapens. Het ging daarbij om zowel echte- als gasalarmpistolen. Met gasalarmpistolen kunnen geen projectielen worden verschoten, maar ze zijn wel geschikt om mee te dreigen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het zogenoemde ‘Afpakteam’. Dit is een groep rechercheurs met financiële expertise die zich onder meer richt op het afpakken van geld en goederen die door misdrijven zijn verkregen en het witwassen van geld.

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveert de overheid haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen compenseren we, indien mogelijk, eerst de slachtoffers. Wat overblijft, vloeit naar de staatskas. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, tonen we dat misdaad niet loont. Het geld dat we afpakken kan niet gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.

Ken jij iemand die verdient aan criminaliteit? Tip dan de politie via 0900-8844. Kent de dader jou ook? Bel M. 0800-7000 en meld misdaad anoniem. Zo kun je een bijdrage leveren aan de veiligheid in je eigen omgeving.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com